de/en

To celebrate the centenary of the founding of the Bauhaus in 2019, the Bauhaus-Archiv/Museum für Gestaltung is being renovated in accordance with historic monument requirements during the next few years, with a new museum building being added. This web site will be providing information about everything to do with current developments in the construction work.

n e w s

Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung zeigt Siegerentwurf und Preisträger des Architekturwettbewerbs

Die Ausstellung „Moving forward. Siegerentwurf und Preisträger für das neue Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung“ präsentiert den Siegerentwurf von Staab Architekten und die weiteren mit Preisen ausgezeichneten Entwürfe des Architekturwettbewerbs im Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung.

Interview with Volker Staab, Staab Architects Berlin

Berlin architect Volker Staab informs about his winning design for the new Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung.

Ausstellung aller Wettbewerbsbeiträge im HO, Berlin

Das Land Berlin präsentiert vom 6. bis 25. November 2015 im HO, Berlin alle im Architekturwettbewerb für die Sanierung und Erweiterung des Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung eingereichten Entwürfe. Neben den fünf Preisträgern und den vier Anerkennungen werden die weiteren 32 Beiträge vorgestellt.

Staab architects win architectural competition

The winner of the closed competition for the ‘Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung, Berlin’, announced in June 2015 by the Senate Administration for Urban Development and the Environment, has been decided following a two-day meeting of the jury on 21 and 22 October 2015. The jury has awarded the first prize to the design submitted by Berlin architect Volker Staab and has recommended that the design should be implemented.

Further eight architects are prizewinners

Winner of the competition is Staab architects, four more prizes and four worthy of mention were given to international architects. The competition jury, made up of well-known specialists and chaired by the architect Hilde Léon, Berlin, decided as follows after detailed discussions ...

b u i l d i n g  p r o j e c t

In 2019, the Federal Republic of Germany will be celebrating the centenary of the founding of the Bauhaus, the twentieth century’s most important college of architecture and design. To coincide with the Bauhaus anniversary, the Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung in Berlin is to be given the spatial facilities it needs to meet the requirements of running a museum and archive in the 21st century. The existing building, designed by Bauhaus founder Walter Gropius, is to be renovated in accordance with historic monument requirements and will be extended with the addition of a new building. The Bauhaus-Archiv/Museum für Gestaltung holds the world’s most extensive collection of materials on the history of the Bauhaus. The building, opened in 1979, has now become too small and is no longer able to do justice to the increased demands on a museum that also serves as an archive. Visitor numbers have doubled during the last 10 years; in 2014, a total of 115,000 people interested in the Bauhaus visited the building. In the future, the functions of the Bauhaus-Archiv/Museum für Gestaltung are to be distributed across two buildings. The intention is to use the existing building for the archive, while the annexe building will be used as the museum.

existing
building
construction area

Opened: 1979

Floor space: 1900 m²

Current exhibition area: 700 m²

Current purpose: archive, library and museum with events area

Purpose after renovation: archive, library and events area

Construction costs (renovation): € 21.5 million

Estimated construction period: 2017–2019

The existing building is a late work by the founder of the Bauhaus, Walter Gropius. He designed it in 1964 for a site in the Rosenhöhe park in Darmstadt for the Bauhaus-Archiv, which had been founded in 1960. However, it was not possible to implement the plan there. The building was only constructed, with modifications, after Gropius’s death and after the Bauhaus-Archiv had moved to Berlin. The replanning was carried out by Gropius’s former assistant Alex Cvijanovic, together with the Berlin architect Hans Bandel. The foundation-stone for the building was laid in 1976 and it was formally opened in December 1979.

Now listed on the historic register, the building, with a gross floor area of 3900 m² and the floor space of 1900 m², is now to be renovated in accordance with historic monument requirements, preserving its architectural qualities, and is to be made more energy-efficient. Alterations in its usage are being planned and carried out in consistency with the building’s major importance in architectural history. In general, the existing building will be used in the future for archive, library and event purposes, for conservation of the collection and for administrative work.

more information
less information

Purpose: Museum

Floor space: 4.200 m²

Exhibition area: 2300 m²

Construction costs: € 34.8 million

Estimated construction period: 2017-2021

The new building for the Bauhaus-Archiv/Museum für Gestaltung with a gross floor area of 6700 m² will be located on the western part of the property, between Landwehrkanal, Klingelhöferstrasse and Von-der-Heydt-Strasse. The floor space will be 4200 m². The new building is to house the museum and exhibition areas, visitor services, Bauhaus shop, Bauhaus café, and workshops with parts of the collection. As a museum of design, the new building is intended to meet every requirement expected of a 21st-century exhibition building. In addition to temporary special exhibitions, the new museum building will be used to present the world’s largest and most multifaceted collection of Bauhaus materials.

more information
less information
c o m p e t i t i o n

The winner of the closed competition for the ‘Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung, Berlin’, announced in June 2015 by the Senate Administration for Urban Development and the Environment, has been decided following a two-day meeting of the jury on 21 and 22 October 2015. The jury has awarded the first prize to the design submitted by Berlin architect Volker Staab and has recommended that the design should be implemented.

A total of 50 architectural offices were invited to take part in the competition. Fifteen of the participants were set, and a further 35 were drawn by lots in a prior EU-wide competition procedure. Forty-one offices submitted designs. The prize is worth € 190,000 (First Prize: 47.500 Euro, Second Prize: 38.000 Euro, Third Prize: 28.500 Euro, Forth Prize: 22.500 Euro, Fifth Prize: 15.500 Euro, 4 Worthy of Mention each 9.500 Euro).

In the future, the functions of the Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung in Berlin will be spread across two buildings. The existing building is intended to house the archive, while the extension building, with a gross floor area of around 6700 square meters, will be used for the Museum für Gestaltung. The existing listed building is to be carefully renovated while preserving its architectural quality, its striking appearance and its historic substance, and it will be made more energy-efficient. The functional adjustments will be planned with full consideration for the building’s high architectural value.

The Federal Government and the state of Berlin are each contributing up to € 28.1 million to the project, with each of these contributions representing half of the total cost of the renovation and extension project amounting to € 56.2 million. A total of € 21.5 million will be used for renovation of the existing listed building by Walter Gropius, and € 34.7 million will be used for the extension building. It is intended that work will be completed in 2021.

Expert adjudicators:: Jo Coenen, Hilde Léon, Wolfgang Lorch, Elke Delugan-Meissl, Pat Tanner, Johannes Löbbert, Petra Vondenhof-Anderhalten, stellvertretend: Brigitte Häntsch

Procedural adjudicators: Regula Lüscher, Tim Renner, Dr. Sigrid Bias-Engels, Günther Hoffmann, Dr. Annemarie Jaeggi, Dr. Niklas Maak, deputies: Hermann-Josef Pohlmann, Dr. Konrad Schmidt-Werthern, Rosa Schmitt-Neubauer, Horst Grothues, Dr. Markus Klimmer, Chris Dercon, Dr. Kerstin Wittmann-Englert

p r i z e w i n n e r s

The winner of the closed competition for the ‘Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung, Berlin’ is the architectural office Staab architects, Berlin.

1st prize
Erster Preis zum Wettbewerb Bauhaus-Archiv: Staab Architekten GmbH, Berlin, Perspektive
Staab Architekten GmbH, Berlin

The jury has awarded the first prize to the design submitted by Berlin architect Volker Staab and has recommended that the design should be implemented.

1st Prize: Staab Architekten GmbH, Berlin, (c) Staab Architekten, Berlin, photo: © H. - J. Wuthenow
Extract from the jury’s assessment report

A delicate, almost frail five-storey glass tower in the centre of a platform and a one-storey block along Von-der-Heydt-Strasse are the only perceptible elements of the extension of the Bauhaus-Archiv. All of the exhibition areas will be arranged at a level below the completely newly designed open areas, arranged as a plateau with an inset courtyard.

The ‘promenade architecturale’, which starts at the bridge ramp, will keep its effect as a free-standing compositional element within the extended ensemble and will also enter into dialogue with the new entrance tower. This will give the open space a new character.

Erster Preis zum Wettbewerb Bauhaus-Archiv: Staab Architekten GmbH, Berlin, Perspektive
Aus der Beurteilung des Preisgerichts

The declared goal of the design – to enhance the existing buildings and at the same time create a perceptible, symbolic entrance to the lowered exhibition areas – is successfully achieved through this clear and well-conceived intervention.

Erster Preis zum Wettbewerb Bauhaus-Archiv: Staab Architekten GmbH, Berlin, Perspektive
Aus der Beurteilung des Preisgerichts

At the same time, a clear response is given to the difficulties involved in creating a prestigious address and in orienting the site. The aim of creating a unique new ensemble for the Bauhaus Archive in Berlin that can be experienced and used as a complete and coherent figure is convincingly implemented in this design.

other prizewinners
2nd Prize: Bruno Fioretti Marquez Architekten, Berlin, Verfasser: Piero Bruno, photo: © H. - J. Wuthenow
3rd Prize: ARGE sinning architekten, stinner architekten GmbH, Darmstadt, Verfasser: Norbert Sinning, Franz Stinner, photo: © H. - J. Wuthenow
4th Prize: dasch zürn architekten, Stuttgart, Verfasser: Helmut Dasch, Joachim Zürn, photo: © H. - J. Wuthenow
5th Prize: EM2N Architekten, Zürich, Verfasser: Daniel Niggli, Mathias Müller, Fabian Hörmann, Foto: © H. - J. Wuthenow
Worthy of mention: F29 Architekten GmbH, Dresden, Verfasser: Christian Schmitz, photo: © H. - J. Wuthenow
Worthy of mention: AFF architekten, Berlin, Verfasser: Martin Fröhlich, Jens Fröhlich, Ulrike Dix, Monic Frahn, Sascha Schulz, photo: © H. - J. Wuthenow
Worthy of mention: Konermann Siegmund Architekten, Hamburg
Worthy of mention: PPAG architects ztgmbh, Wien, Verfasser: Anna Popelka, Georg Poduschka, photo: © H. - J. Wuthenow